Articles

una millora personal

Parlar de ioga és parlar de tot un món. Tot i que fa molts anys que en practico i n’ensenyo, considero que encara no tinc prou experiència per parlar-ne amb profunditat, però tot i així ho intentaré.

Fa molts anys, vaig conèixer un professor de ioga i em va proposar practicar-ne: “vine a provar el ioga, t’anirà bé”. I recordo que jo li vaig dir: “ja em coneixes, sóc una persona dedicada a l’esport de competició, necessito marxa, això del ioga no és per mi”. En Jordi (així es diu el professor) somreia i em deia: “tu mateix”.

I el “tu mateix” va arribar, el meu cos castigat pels grans esforços va dir prou. Contínuament havia de visitar a especialistes, els dolors a la meva columna vertebral em demanava calmants cada vegada més forts i, el bloqueig muscular no em deixava treballar ni mitja hora seguida. Els metges van proposar-me passar pel quiròfan per intentar arreglar-me la columna. Als meus 39 anys, la tenia totalment destrossada, –com una persona de 80 anys- em va dir un metge.

Vaig claudicar. En Jordi em va tornar a parlar de fer ioga i ho vaig provar. Ai senyor! Al principi, m’ho vaig passar fatal. El meu cos rígid i musculat es negava totalment als nous moviments que li demanava, però abans de passar pel quiròfan vaig decidir insistir-hi un temps. I aquest temps va passar i... noi! Allò funcionava, cada vegada els dolors d’esquena eren més espaiats i marxaven més ràpidament.

Actualment, la meva columna s’ha regenerat (paraules del metge) i la musculatura s’ha tornat més flexible; els dolors i els calmants ja són història.

Però, no només he notat canvis físics sinó també de caràcter i personalitat. Les persones que em coneixen són els principals avaladors d’aquest procés i n’estan agraïts. De mica en mica, he deixat aquella persona agressiva i competitiva per passar a ser més tolerant, més plàcid... Encara no sóc un ésser suprem, i no ho seré mai, però estic en el bon camí.

Així, amb el temps vaig experimentar que el ioga era molt més del que semblava inicialment. Ara començo a entendre el que significa el ioga: és la unió del cos, de la ment i l’esperit.

Fa uns anys que dono classes de ioga a Olot, aquestes consisteixen en fer una sèrie de postures i, la majoria dels alumnes que tinc en practiquen per intentar superar i/o alleugerir problemes musculars, d’ossos o per relaxar-se; com a mi, segur que els és beneficiós. Però, estic convençut que si tenen continuïtat aniran descobrint el vertader ioga assolint una millora personal.

Si comencem a pensar a què ens porta tot el ritme frenètic de la nostra civilització podem arribar a la conclusió de que no som feliços, sempre volem més, no estem mai satisfets. Val més prendre’s les coses amb més tranquil.litat, com diu el meu Mestre, el Sr. B.K.S. Iyengar: “la conjunció d'esforç, concentració i equilibri en l'àsana ens porta a viure intensament el moment present, una rara experiència en la vida moderna".

El coneixement no té fi.
BKS Iyengar