Articles

una millora personal

Parlar de ioga és parlar de tot un món. Tot i que fa molts anys que en practico i n’ensenyo, considero que encara no tinc prou experiència per parlar-ne amb profunditat, però tot i així ho intentaré.

Fa molts anys, vaig conèixer un professor de ioga i em va proposar practicar-ne: “vine a provar el ioga, t’anirà bé”. I recordo que jo li vaig dir: “ja em coneixes, sóc una persona dedicada a l’esport de competició, necessito marxa, això del ioga no és per mi”. En Jordi (així es diu el professor) somreia i em deia: “tu mateix”.

I el “tu mateix” va arribar, el meu cos castigat pels grans esforços va dir prou. Contínuament havia de visitar a especialistes, els dolors a la meva columna vertebral em demanava calmants cada vegada més forts i, el bloqueig muscular no em deixava treballar ni mitja hora seguida. Els metges van proposar-me passar pel quiròfan per intentar arreglar-me la columna. Als meus 39 anys, la tenia totalment destrossada, –com una persona de 80 anys- em va dir un metge.

Vaig claudicar. En Jordi em va tornar a parlar de fer ioga i ho vaig provar. Ai senyor! Al principi, m’ho vaig passar fatal. El meu cos rígid i musculat es negava totalment als nous moviments que li demanava, però abans de passar pel quiròfan vaig decidir insistir-hi un temps. I aquest temps va passar i... noi! Allò funcionava, cada vegada els dolors d’esquena eren més espaiats i marxaven més ràpidament.

Actualment, la meva columna s’ha regenerat (paraules del metge) i la musculatura s’ha tornat més flexible; els dolors i els calmants ja són història.

Però, no només he notat canvis físics sinó també de caràcter i personalitat. Les persones que em coneixen són els principals avaladors d’aquest procés i n’estan agraïts. De mica en mica, he deixat aquella persona agressiva i competitiva per passar a ser més tolerant, més plàcid... Encara no sóc un ésser suprem, i no ho seré mai, però estic en el bon camí.

Així, amb el temps vaig experimentar que el ioga era molt més del que semblava inicialment. Ara començo a entendre el que significa el ioga: és la unió del cos, de la ment i l’esperit.

Fa uns anys que dono classes de ioga a Olot, aquestes consisteixen en fer una sèrie de postures i, la majoria dels alumnes que tinc en practiquen per intentar superar i/o alleugerir problemes musculars, d’ossos o per relaxar-se; com a mi, segur que els és beneficiós. Però, estic convençut que si tenen continuïtat aniran descobrint el vertader ioga assolint una millora personal.

Si comencem a pensar a què ens porta tot el ritme frenètic de la nostra civilització podem arribar a la conclusió de que no som feliços, sempre volem més, no estem mai satisfets. Val més prendre’s les coses amb més tranquil.litat, com diu el meu Mestre, el Sr. B.K.S. Iyengar: “la conjunció d'esforç, concentració i equilibri en l'àsana ens porta a viure intensament el moment present, una rara experiència en la vida moderna".

Quan inspireu, esteu rebent la força de Deu. Quan espireu, això representa el servei que esteu donant al món.
BKS Iyengar